Actualitzat a 1 de juny de 2013
Sobre cultura i història, una ullada a la nostra relació amb la xarxa de la mà de l’historiador de la cultura Peter Burke, professor de la Universitat de Cambridge, i una entrevista a Carlo Ginzburg, un dels pares de la microhistòria:
- Peter Burke: “La xarxa dóna coneixements, no ensenya a ser crític” (29.01.2013), a l’Ara amb motiu de la conferència que l’historiador va fer al CCCB al gener d’enguany.
- Carlo Ginzburg: “El sentit de la història és no donar la realitat per sabuda” (Ara, 12.06.2012), [PDF adjunt].
Sobre educació i universitats, Imma Tubella, rectora de la UOC, va publicar al febrer un article on defensa que “la revolució [pendent] no és [només] de l’educació superior, és de tot el sistema educatiu”.
- “Revolució educativa sí, però a tot el sistema” d’Imma Tubella a l’Ara (09.02.2013).
- Tampoc no puc deixar de tornar a recomanar l’antològica entrevista a Jordi Llovet, catedràtic de Literatura Comparada de la UB, que va publicar ja fa dos anys La Vanguardia (04.04.2011): “L’alta cultura està desacreditada”. És veritat que el professor Llovet utilitza un to sovint agre i potser és excessivament pessimista però el rerefons del que transmet, crec, suposa una reflexió imprescindible en l’actual crisi de valors.
Sobre ensenyament, en Xavier Gual, professor de secundària i escriptor, ha publicat dos articles ben suggerents aquest mes de maig, sobre la invisibilitat de la condició d’alumnes a les aules i sobre el cultiu de la responsabilitat dins la comunitat educativa:
- “Els no-alumnes” de Xavier Gual. Publicat a l’Ara, 04.05.2013.
- “Sentit de la responsabilitat” de Xavier Gual. Publicat a l’Ara, 18.05.2013. “En general falta un sentit profund de la responsabilitat, també en les accions més quotidianes…”
I el país…?
- Joan B. Culla: “Nicaragua, empantanada” (El País, 06.06.2013), sobre la deconstrucció del PSC.
- Eduard Voltas, editor i exsecretari general de Cultura del conseller Tresserras, ens explica les seves deu debilitats, des de certs perfils tuitaires fins a Artur Mas (NacióDigital, 24.05.2013).
- Interessant i necessària visió sobre la tan parlada “internacionalització” del cas català (fins a límits embafadors, potser?). Miquel Puig: “Un català il·lustrat davant la secessió” (Ara, 11.05.2013). “Catalunya no té amics, però és que ningú no en té.”